Bu Blogda Ara

24 Nisan 2013 Çarşamba

23 Nisan Gösterisi :)

 Çocuk gelişimci olduğumuz için çocuklara yönelik bir etkinlik yapmamız gerekiyordu. Biz de palyaço kıyafetleriyle dans etmeye karar verdik. Çünkü bütün şarkılara uygun bir karakterdi.
  Öncelikle kendimiz kostüm dikmeye karar verdik. Herkesin annesinin saten pijaması vardır sanırım. Onların üstüne daha önceden kullandığımız polarların kalanlarıyla yama yaptık. burnumuzu kırtasiyede satılan top şeklindeki köpükleri oyup boyayarak elde ettik. Kullandığımız tek hazır şey  şapka.

Bizce çok güzel bir iş çıkarttık. Hemde yaparken çok eğlendik :)










13 Nisan 2013 Cumartesi

Yağlı Boya Tablo

  Merhabaa :)
Çook önceden beri yapmak istediğim bir şeydi yağlı boya . Sonunda yapmaya başladım :) Güzel Sanatları Yaşatma Derneği adı altında açılan yağlı boya kursuna katıldım. Öğretmenimiz Beyhan Özmen in yardım ve destekleriyle çalışmalara devam ediyoruz. İlk yaptığım yağlı boya tablomu sizlerle paylaşmak istiyorum :)





Garfıeld Anahtarlık

 Okulda uygulama sınavı için anahtarlık yapmamız gerekiyordu. Bizde öncelikle ne yapmak istediğimize karar verdik daha sonra kendimiz kalıpları çıkarttık. Polar ve keçeyle çalıştık.

 Yaptığımız anahtarlıkların resmi şuan bende yok. Arkadaşımdan aldığım zaman sizlerle hepsini paylaşmak istiyorum. Sınav için yaptığımız anahtarlıklar okulda kalıyor. Yaptığım anahtarlığı vermeye kıyamadığım için 1 tane de kendim için yaptım :)







4 Nisan 2013 Perşembe

Boy-Mevsim-Hava Grafikleri

Fen ve doğa köşesi adı altında yaptığımız grafikler.
 Bu gün paylaştığım resimler bu hafta bitenler. Kalanları haftaya paylaşmaya devam edeceğim.












2 Nisan 2013 Salı

Eğitici Oyunlar


 Aç Kapıyı Bezirgân Başı

Bu oyun iki aşamada oynanır. Şarkılı oyun ve çekişme. Alana bir çizgi çizilir.
Şarkılı oyun başlamadan önce sayışma yapılır, iki çocuk seçilir, bunlar "Bezirgân" olurlar. Bezirgânlar, arkadaşlarına duyurmadan kendilerine birer ad takarlar. Örn. Biri al, öteki yeşil olur. (Aslan-kaplan,elma-armut vb. birbirine yakın başka adlar da takılabilir.)
Bezirgânlar, çizginin iki yanında olmak üzere, karşılıklı geçerler, el ele tutuşurlar; ellerini yukarı kaldırarak "kapı" yaparlar. Öteki çocuklar ( çizgiye koşut olarak ) tek sıra biçiminde dizilirler; bunlar "kervan" olurlar.
Kervancılar, "aç kapıyı bezirgan başı" şarkısını söyleyerek "kapı"dan geçmeye başlarlar. Şarkının son dizesi, "arkamdaki yadigâr olsun, yadigâr olsun" söylendikten sonra, hangi çocuk "kapıda" içinde kalmışsa o çocuk bezirgânlar tarafından ( kollar arasında tutularak ) tutsak alınır.
Bezirgânlar, "tutsak"ın kulağına sorar: "al mı ?,yeşil mi?" Tutsak da fısıltıyla yanıtlar:"al" derse, adı "al" olan bezirgânın arkasına, "yeşil" derse, adı "yeşil" olanın arkasına geçer; belinden tutar, bekler.
Oyun şarkılı olarak yeniden başlar ve bir çocuk kalıncaya kadar aynı kurallarla sürer. Bezirgânlar son çocuğu da aynı yöntemle tutsak alırlar; tutunca, "bir sıçan" derler, salıverirler; çocuk"al" kümesinin çevresini koşarak dolaşır, gelip kapıya girer. Bezirgânlar bu kez "iki sıçan" derler, salıverirler; çocuk "yeşil" kümesinin çevresini koşarak dolaşır, gelip kapıya girer; bezirgânlar "üç sıçan" derler ve çocuğu bu kez salıvermezler; "al mı ?…yeşil mi ?" diye ona da sorarlar. Çocuk ne yanıt verirse, o bezirgânın arkasına geçer.
Burada oyunun çekişme aşaması başlar. "al" ile "yeşil" çizginin iki yakasında karşılıklı olarak durur, birbirlerinin ellerinden sıkı sıkı tutarlar. "Al"ın arkasındaki çocuklar birbirlerinin, "yeşil"in arkasındaki çocuklar da birbirlerinin bellerinden, sıkı sıkı tutarlar.
Öğretmenin ( yada bir çocuğun ) "başla" demesi üzerine, Al kümesi ile Yeşil kümesi çekişmeye başlar. Hangi küme çizgiyi geçer yada koparsa, o küme yenik sayılır.
Kazanan kümedeki çocuklar ellerini tempo ile çırparak "çürük elma, çürük elma" diye bağrışırlar. Aynı anda iki kümede de kopma olursa, bütün çocuklar "çürük elma" diye bağrışırlar.
Çocuklar isterlerse oyun, "bezirgân"ları ve adları değiştirilerek yinelenir.

Kervancılar : -- Aç kapıyı bezirgân başı, bezirgân başı
Bezirgânlar : -- Kapı hakkı ne verirsin, ne verirsin
Kervancılar : -- Arkamdaki yadigâr olsun, yadigâr olsun
Oyun sonunda bezirgânlar : "Bir sıçan, iki sıçan, üç sıçan" diye, şarkısız olarak sorarlar.



Ağaçlardaki Sincaplar

Bütün çocuklar 7-8 kişilik gruplara ayrılırlar. Her grup el ele tutarak bir daire yapar. Bir kişi ortada bulunur. Birisi de ebe olarak dışarıdadır. Daireyi oluşturan çocuklar bir ağacı temsil eder. Dairenin ortasındaki öğrenciler sincaplardır. Ebe olan öğrenci de sincaptır. Öğretmenin düdüğü ile sincaplar, kendi dairesinden çıkar ve başka daireye giderler. Bu sırada ebe olan sincap da kendisine bir ağaç bulur. Dışarıda kalan ebe sincap olur. ( Öğretmen bütün çocuklara sincap olma olanağı vermelidir.)



Asiye As

Çocuklar el ele tutuşarak bir halka oluştururlar. Bir yandan aşağıdaki sözleri ezgisiyle söylerken, bir yandan da sağa yada sola doğru yürüyerek dönerler. Yürüme ve şarkı temposu gitgide hızlanır, çocuklar koşmaya başlarlar. Şarkının üçüncü, dördüncü söylenişinin bitiminde ellerini bırakarak birdenbire yere çömelirler. Çömelirken yere düşen çocuk yanmış olur.
Asiye as
Altın tas
Ayağıma basma
Tahtaya bas
Tahta çürük
Çivi tutmaz
Asiye büyük
Kin tutmaz



Aslanı Uyandırma!

Bu oyunda çocuklar yuva denen iki gruba ayrılır.
Gruplar belli bir mesafede karşılıklı olarak otururlar.
Aslan rolündeki bir çocuk da orta yerde uyumaktadır.
Oyunu yöneten ebenin düdük sesiyle oyun başlar.
Çocukların aslanı uyandırmamak için çok yavaş şekilde hareket etmesi gerekmektedir.
Böylece ayak uçlarına basarak yürüyüp aslana hafifçe dokunarak yuva değiştirirler.
Bu esnada uyanan aslanın kaptığı çocuklar oyundan çıkmış olur.
Ebe belli bir süre sonunda aslanı değiştirir.
En çok çocuk yakalayan aslan, ormanın en büyük aslanı olur.



Sakın Gülme

Bu oyun istenilen sayıda oyuncu ile oynanabilir.
Oyuncular bir daire şeklinde oturarak hiç gülmemeye çalışırlar.
Yalnız ilk defa oyuna başlayacak oyuncu gülümser ve iki eliyle yüzünü sıvazlayarak sanki gülümsemesini eline almış gibi yapar.
Diğer oyuncular istediğinde, elini açarak gülmesini ona geçirir. O zaman da o oyuncu gülümser ve aynı şeyi bir başka oyuncuya yapar.
Sırası gelmeden gülen oyuncular oyundan çıkarılır.
En sona kalan kazanır.
Oyuncular kendileri gülmeden birbirlerini güldürmeye çalışırlar. Bu durum oyunun zevkini bir kat daha arttırır.
Bu oyunda kimse gülmek istemediği halde bir türlü kendini tutamaz. Oyunun eğlenceli tarafı da işte buradır



 Topal Karga

Bu oyunu oynamak için en az beş kişinin bulunması gerekir.
Önce sayışarak ebe seçimi yapılır.
Ebe seçildikten sonra oyun oynanılan yere üç-beş kişinin sığabileceği büyüklükte bir daire çizilir.Ebe olan kişi sadece bu dairenin içinde iki ayağı üzerinde durabilir.
Dairenin dışına çıktığı zaman iki ayağının üzerine basamaz.
Tek ayak üzerinde sekerek diğer oyuncuları yakalamaya çalışır.
Yakalanan ebe olur.



Rengi Nedir Oyunu

Bu oyun çocuklara renkler öğretildikten sonra oynanır. Renkleri pekiştirme, dikkati arttırma oyunudur.
Öğretmen, küme halindeki çocuklara, üstlerindeki giysilerin, duvarların, kitap kaplarının, blokları, araç-gereç ve oyuncakların vb. renklerini sorar, çocuklar söylerler. Bunlar içinden, özellikle 4-5 nesnenin rengine dikkat çeker.
Daha sonra çocuklar bir ebe seçerler. Ebe yumulur, Öğretmen ebeye, "Ali'nin kazağının rengi nedir ?" diye sorar. Ebe bilirse ebelikten kurtulur, alkışlanır. Bilinen çocuk ebe olur. Ebelik bilinceye kadar devam sürer.
"Rengi nedir ?" sorusunu, öğretmen yerine herhangi bir çocuk da sorabilir. Ebe değiştikçe, soran çocuk da değişebilir. Soran çocuk da ebe gibi seçimle belirlenebilir.



 Ayakkabı Saklamaca

Oyunda beş-altı oyuncu bulunur.
Bir oyuncu ebe seçilir.
Ebe ayakkabısının birini çıkarıp gözünü yumar.
Diğer oyuncular ebenin ayakkabısını saklar.
Ebe tek ayağı üzerinde sekerek ayakkabısını aramaya koyulur.
Ebe ayakkabıya yaklaşınca diğerleri “zızz” diye arı sesi çıkarırlar.
Ebe ayakkabısını bulursa, oyunculara ayakkabıyla vurmaya çalışır.
Hangi oyuncuya vurursa o oyuncu ebe olur.


Çapraz Sıçrama

Çocuklar, ikişer ikişer kümelere ayrılırlar. Her iki çocuk yüz yüze durur; ondan sonra, sağ kolları ile birbirlerinin kollarına çapraz olarak girerler ve kendi çevrelerinde sıçrayarak dönerler. Bu dönüş, soldan sağa doğru olur. Bir süre sonra durup, kollarını değiştirirler; bu kez sol kollarla çapraz yaparlar, sağdan sola doğru sıçrayarak dönerler. Oyun istenildiği kadar sürdürülebilir.
Oyun aynı şekilde devam eder.


Bahçe Yarışı

Başta bir lider olmak üzere bütün oyuncular bir çizgi üzerinde toplanırlar. Liderde bir top vardır. Diğer çocuklar gruba yaklaştırılıp 3-4 sebze ismi verilir. ( Biber, lahana, domates, havuç ) Lider topu sahaya doğru yuvarlarken ismi konmuş sebzelerden birini çağırır. Bu isimdeki sebzeler topu yakalamak üzere koşarlar. Kim önce topu yakalarsa liderle yer değiştirir. Diğerleri ilk yerlerine gelir, lider yeniden oyunu tekrarlatır.

                                   

Okuma Yazma Çalışmaları


Okuma Yazmaya Hazırlıkta Eşleştirme Çalışmaları